PUSAT TEKNOLOGI MAKLUMAT

Peneraju Transformasi Digital

Buletin ICT @ PTMUKM

Perkhidmatan Pembayaran Google Pay

Google mempunyai penawaran Android Pay di beberapa buah negara yang memudahkan transaksi nirtunai iaitu urus niaga kewangan dilakukan tanpa menggunakan nilai tunai yang fizikal seperti wang kertas atau wang logam tetapi unit nilai berbentuk maklumat elektronik melalui telefon pintar.

Selain daripada itu, Google juga turut mempunyai Google Wallet yang membolehkan pengguna melakukan perkara lebih kurang sama. Di samping itu, Google turut menyediakan ciri menyimpan info bayaran melalui Google Chrome, selain pada Google Play.

Kini, syarikat gergasi internet yang paling berkuasa di dunia berkenaan mengambil langkah untuk menyatukan kesemuanya di bawah satu jenama, iaitu Google Pay.

Melalui Google Pay, pengguna boleh menyimpan informasi pembayaran di Google Account, dan seterusnya menggunakan Google Pay untuk membayar secara atas-talian, di kedai, melalui produk Google dan sebagainya.

Seperti biasa, impak ciri Google Pay ini untuk pasaran Malaysia mungkin tidak setinggi di negara-negara lain yang memperlihatkan penggunaan Android Pay dan Google Wallet secara meluas.